همه چیز درباره بیمه بیکاری
بیمه بیکاری برای حمایت از اقشاری که بهصورت موقت و غیرارادی شغل خود را از دست دادهاند، بهوجود آمدهاست. با توجه به نوسانات بالای اقتصادی، امکان از دست دادن اجباری شغل بیشتر شدهاست.
در چنین شرایطی، تامین نیازهای زندگی دشوار میشود. پاندمی کرونا کسبوکارهای زیادی را به تعطیلی کشاند و به همین خاطر نرخ بیکاری بالا رفت.برای گذر از بحرانهای مالی حاصل از آن میتوان به بیمه بیکاری اتکا کرد.
بیکار به چه کسی گفته میشود؟
پیش از توضیح اینکه بیمه بیکاری چیست و شرایط و مدارک لازم جهت دریافت این بیمه چیست؛نیاز داریم که بدانیم از نظر قانونی بیکار به چه کسی گفته میشود؟
بیمهشدهای که بدون میل و اراده خود بیکار شده، اما آماده به کار باشد را بیکار مینامند. بنابراین بیکاری از طریق ترک کار یا استعفا مشمول بیمه بیکاری نمیشود. اما سوال اصلی این است که چطور بیمه بیکاری بگیریم؟
اگر بیمهشده، «بیکار موقت» شناخته شود یا به دلایلی مانند سیل، زلزله و آتشسوزی بیکار شود، میتواند از مزایای بیمه بیکاری استفاده کند. کارگران فصلی که در پایان فصل کار اخراج شدهاند نیز مشمول بیمه بیکاری میشوند.
برای اعلام بیکاری تا چه مدت فرصت داریم؟
بیمهشده باید حداکثر پس از گذشت ۳۰ روز از بیکاری خود، به واحد کار و امور اجتماعی اطلاع بدهد و آمادگیاش را برای اشتغال به کار مشابه اعلام کند. تشخیص ارادی و غیرارادی بودن بیکاری، بر عهده گروهی متشکل از نمایندگان اداره کار و رفاه اجتماعی، تعاون و سازمان تامین اجتماعی است.
شعب تامین اجتماعی پس از تایید ادارههایی که نام آنها گفته شد، درخصوص برقراری و پرداخت مستمری بیکاری برای بیمهشدگان اقدام میکنند. نکته مهم در این است که مبلغ بیمه بیکاری از روز اول شروع بیکاری محاسبه و پرداخت میشود.
کدام بیمه شدگان بیکار شرایط بیمه بیکاری را دارا هستند؟
آن دسته از بیمهشدگان میتوانند روی مستمری ماهانه بیمه بیکاری حساب باز کنند که شرایط زیر را دارا باشند:
برای تشکیل پرونده بیمه بیکاری، درصورتیکه متقاضی بیمه بیکاری با در دست داشتن مدارک لازم برای دریافت مقرری و داشتن شرایط بیمه بیکاری، حداکثر ظرف مدت زمان ٣٠ روز از تاریخ بیکاری به واحد تعاون، کار و رفاه اجتماعی مراجعه و آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی خود یا کار مشابه آن اعلام کند، پرونده او به جریان خواهد افتاد.
اما درصورتیکه متقاضی دریافت بیمه بیکاری نتواند در این بازه زمانی به اداره کار مراجعه کند و موضوع را اطلاع دهد، مراجعه وی پس از ٣٠ روز با ارائه عذر موجه و تایید هیات حل اختلاف اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی تا ٣ ماه امکانپذیر خواهد بود.
برای دریافت بیمه بیکاری در شرایط کرونا و غیر از آن متقاضی بیمه باید مدارک زیر را بهصورت حضوری به اداره کار و تعاون ارائه دهد:
درخصوص گزینه آخر توضیح ضروری اینکه برای دریافت بیمه بیکاری، کارفرما باید در نامهای به اداره کار مرکزی استان، دلیل بیکار شدن ناخواسته فرد را با درج زمان، بهصورت مکتوب اعلام کند. تاریخ درج شده در این نامه باید یک روز پس از پایان قرارداد و آخرین روز ذکرشده در لیست بیمه باشد.
بهعنوان مثال چنانچه شخص تا ۱۴۰۰/۰۳/۳۱ با کارفرما قرارداد دارد، باید در نامه قید شود از تاریخ ۱۴۰۰/۰۴/۰۱ آن مجموعه دیگر نیازی به حضور فرد مذکور ندارد.
مراجعه حضوری برای درخواست بیمه بیکاری، اجباری نیست و تمامی افراد میتوانند با ورود به آدرس bimebikari.mcls.gov.ir ثبتنام خود را انجام دهند. البته مراحل نهایی پیگیری بیمه بیکاری نیازمند مراجعه حضوری است.
برای این کار پس از ورود کد ملی، شماره بیمه و شماره بیمه کارگاه دکمه ادامه را بزنید تا درخواست شما ثبت شود. منظور از شماره بیمه مربوط که منحصربهفرد و متعلق به شماست و شماره کارگاه، محلی است که تا ۳۰ روز گذشته در آن مشغول به کار بودهاید. در صورت اطلاع نداشتن از این شمارهها به پورتال تامین اجتماعی مراجعه کرده و آنها را دریافت کنید.
درصورتیکه ۳ درصد حق بیمه بیکاری شما پرداخت نشده باشد، واجد دریافت حقوق بیمه بیکاری نیستید و با پیام زیر مواجه خواهید شد:
کاربر گرامی شما مشغول قانون بیمه بیکاری نمی باشید(پرداخت 3 درصد حق بیمه بیکاری)
توجه داشته باشید که در صورت وارد نکردن درست اطلاعات هم این پیام را مشاهده خواهید کرد، بنابراین از درست بودن محتوا اطمینان حاصل کنید.
در غیر اینصورت به مرحله بعدی هدایت خواهید شد تا فرم مربوطه را پر کنید.
پس از تکمیل این فرم و ثبت درخواست کد رهگیری به شما نمایش داده شده و برای شمارهای که وارد کردهاید پیامک میشود. این شماره را نیز نزد خود نگاه دارید و منتظر اطلاعرسانیهای بعدی از طریق پیامک باشید
. متن پیامک: درخواست شما در سامانه بیمه بیکاری با موفقیت ثبت گردید. ادامه فرآیند متعاقبا اعلام خواهد شد. کد رهگیری0000
توجه داشته باشید که درخواست بیمه بیکاری تنها شامل این مراحل نیست و برای تکمیل پروسه باید با در درست داشتن مدارک خود به اداره کار محل کارتان مراجعه کنید.
مدت پرداخت بیمه بیکاری بستگی به سابقه پرداخت حق بیمه دارد. اما درنهایت مدت آن برای مجردین از ۳۶ ماه و متاهلین از ۵۰ ماه بیشتر نخواهد شد. البته محدودیتی در تعداد دفعات استفاده از بیمه بیکاری وجود ندارد.
سابقه پرداخت حق بیمه | مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری | |
متاهلین و یا متکلفین | افراد مجرد | |
از ۶ تا ۲۴ ماه کامل | ۱۲ ماه | ۶ ماه |
از ۲۵ تا ۱۲۰ ماه | ۱۸ ماه | ۱۲ ماه |
از ۱۲۱ تا ۱۸۰ ماه | ۲۶ ماه | ۱۸ ماه |
از ۱۸۱ تا ۲۴۰ ماه | ۳۶ ماه | ۲۶ ماه |
از ۲۴۱ ماه به بالا | ۵۰ ماه | ۳۶ ماه |
استثناء: افراد مسن مشمول قانون بیکاری که در زمان بیکار شدن ۵۵ سال یا بالاتر سن و سابقه پرداخت ۱۰ سال حق بیمه دارند، میتوانند تا رسیدن به سن بازنشستگی از بیمه بیکاری استفاده کنند.
میزان پرداخت مقرری بیمه بیکاری ۵۵ درصد متوسط حقوق و دستمزد بیمهشده است که براساس تعداد افراد تحت تکفل تا ۴ نفر و هر نفر ١٠ درصد قابل افزایش است، مشروط بر آنکه از حداقل دستمزد همان سال که توسط شورای عالی کار تعیین میشود، کمتر و از ٨٠ درصد حقوق بیمهشده بیشتر نباشد.
فردی که از مستمری ازکارافتادگی جزئی استفاده میکند همزمان میتواند از مقرری بیمه بیکاری نیز بهرهمند شود.
واریز حقوق بیمه بیکاری معمولا بین دهم الی پانزدهم هر ماه انجام میشود. اگر پس از این مدت واریزی صورت نگرفت باید به شعب تامین اجتماعی مراجعه کرده و علت را جویا شوید.
در اینباره باید گفت، بیمه بیکاری یکی از حمایتهای تامین اجتماعی محسوب میشود و صندوق تامين اجتماعی مکلف است با دريافت حق بيمه مقرر، به بيمهشدگانی که طبق مقررات اين قانون بهطور موقت بيکار میشوند، مقرری بيمه بيکاری پرداخت كند.
درصورتیکه عیدی از طرف کارفرما و به سبب وجود رابطه اشتغال و مزدبگیری پرداخت میشود. بنابراین طی دوران دریافت بیمه بیکاری، به شخص واجد شرایط عیدی تعلق نمیگیرد.
قانون بیمه بیکاری امکان مناسبی است که طی دوران بیکاری هر فرد میتواند دستکم گوشهای از هزینههای زندگی او و خانوادهاش را تامین کند.
از جمله مزایای بیمه بیکاری باید به این نکته اشاره کرد که تمام مدتی که مستمری مذکور به حساب یک فرد واریز میشود، برای او بهعنوان سابقه خدمت منظور میشود؛ به این معنا که ایام استفاده از مقرری بیمه بیکاری جزو سوابق پرداخت حق بیمه کارگران به لحاظ بازنشستگی، از کارافتادگی و فوت به حساب میآید.
همچنین در صورت وجود نیاز به جذب نیرو، آن فرد در اولویت معرفی به واحدهای پذیرنده نیروی کار و اشتغال به کار جدید قرار میگیرد.
گروه وکلای عدلیه